keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Kolumni 2.11.2017: Naapurin tapa toimia

Etelä-Suomen Sanomat 2.11.2017

Suuri pettymys kohtaa ne historian harrastajat, jotka arvelivat Stalinin arkiston avautumisen paljastavan jotakin odottamattoman kamalaa. Tutkijoiden nyt käyttöönsä saamassa Neuvostoliiton kommunistipuolueen keskuskomitean politbyron aineistossa ei ole mitään mullistavaa (Varjo Suomen yllä, Docendo). Tosin he eivät vieläkään saaneet kaikkea, eivätkä salatut kansiot varmaan ole piilossa ihan turhan päiten.

Silti jo tämän julkaisun dokumentit paljastavat yllätyksiä, vaikka eivät mullista kokonaisuutta. Osa niistä heijastaa vaikutustaan vielä nykyaikaankin. Neuvostoliiton tapa toimia oli vielä röyhkeämpi kuin olemme kuvitelleet.

                                            x                    x                    x

Talvisodan alettua vuoden 1939 lopulla O. W. Kuusisen johtama Terijoen nukkehallitus kierrätti huteran toimintansa ensi viikkoina Moskovan diplomaattipiireissä suullista noottia, jolla Suomen demokraattisen tasavallan hallitus irtautui Ahvenanmaan aseistamattomuuden vahvistaneesta Geneven sopimuksesta vuodelta 1921. Kuusinen julisti Ahvenanmaan saartoon ja ilmoitti sen aluevedet ulkovaltojen aluksille vaarallisisi.

Seuraavana syksynä, kun Terijoen hallitus oli jo historian tunkiolla, Neuvostoliitto pakotti Suomen sopimukseen Ahvenanmaan aseistamattomuudesta. Siitä oli jätetty pois Geneven sopimukseen sisältynyt julistus alueen puolueettomuudesta. Ahvenanmaa siirtyi Neuvostoliiton etupiiriin. Samaan aikaan sopimuksen valmistelun kanssa Neuvostoliiton sotasuunnitelmat uudistettiin niin, että kaikki operaatiot alkoivat Ahvenanmaan miehityksellä.  

Vuonna 1992 sovittiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä tehtyjen sopimusten jatkuvuudesta Suomen ja Venäjän välillä. Tässä pöytäkirjassa jatkoajan sai myös Moskovan Ahvenanmaa-sopimus syksyltä 1940. Se on edelleen voimassa, ja antaa Kremlille mahdollisuuden tulkintaan, jossa Ahvenanmaa ei ole puolueeton, vaan kuuluu Venäjän etupiiriin, kuten jo O. W. Kuusinen ilmoitti tahtonsa olevan.

                                            x                    x                    x

Marraskuussa 1949 Stalinille esiteltiin KGB:n informaatiokomitean sepittelemä selostus suomalaisten neuvostovastaisten ryhmien vehkeilystä. Se oli tarkoitus lähettää eduskunnan porvaripuolueiden johtajille ja varmuuden vuoksi muutamalle ”demokraattiselle vaikuttajalle”.

Suunnittelijat luottivat siihen, että joku valekirjeen pelästyttämistä kiikuttaisi sen Neuvostoliiton lähetystöön yhdessä kauhisteltavaksi. Se antaisi lähettiläälle hyvän syyn marssia ripittämään presidentti J. K. Paasikiveä. Stalinin hyväksymä ohje kirjasi KGB:n sommittelemat sanamuodot, joilla Neuvostoliiton lähettiläs höyhentäisi Suomen presidentin niin, että tämä luopuisi ehdokkuudestaan uudelle toimikaudelle.

Professori Tuomo Polvisen Paasikivi-elämäkerta osoittaa, että presidentille ei ilmeisesti ole pidetty tällaista Stalinin  orkestroimaa nuhdesaarna. Samanlainen jallitus on kuitenkin sisäministeri Yrjö Leinon muistelmien mukaan toteutettu pari vuotta aikaisemmin ministeritasolla.

                                            x                    x                    x

Neuvostoliiton kommunistipuolue näyttää rutiininomaisesti ostaneen riihikuivalla rahalla sisäpoliittista vaikutusvaltaa Suomessa. Vuonna 1957 se tuki sosiaalidemokraateista irtautunutta TPSL-oppositioryhmää 100 miljoonalla Suomen markalla. Sen arvo nykyrahassa on noin 2,6 miljoonaa euroa.   
  
Aikaisemmin julkaistuista asiakirjoista ilmenee, että vuonna 1962 TPSL:n tuki oli edelleen samat 100 miljoonaa Suomen markkaa, nykyrahassa 2,2 miljoona euroa.  Tästä vuotuisesta tukiaisesta oli tullut maan tapa.

Näiden poliittisten investointien ei kuviteltu nostavan vasemmiston kääpiöryhmää mahtipuolueeksi. Tarkoitus oli varmistaa, että Väinö Tannerin johtaman sosiaalidemokraattisen puolueen elämä olisi mahdollisimman kurjaa. Sijoitus tuotti tavoitellun tuoton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti